Best Azure AD interview Questions 2021

In this article, we will discuss Azure AD interview questions that are generally asked in an interview for Azure.

Azure services are needed by all employees to effectively perform their duties. With the right user ID and password, they can access SQL databases, machine learning, and container services. Multiple user logins can often be confusing, especially for companies that have more than 100 employees. Both employees and administrators find it difficult to handle multiple logins at the same time.  With Azure Active Directory (AD), administrators can easily manage multiple users using a single username and password. Users can log into their Microsoft Azure accounts using the same username and password.

Therefore, having an Azure AD administrator is an extremely crucial and demanding role in any organization.

we will introduce many more Azure AD interview questions in the coming weeks.

Now let’s look at some Azure AD interview questions that might be asked by interviewers:

1. How do you configure the Conditional access policy?

Answer: We can create conditional access policy using two ways one is GUI mode and another one is PowerShell CLI mode, in GUI mode we will have to log in to the portal using portal.azure.com and then search Azure Active directory in the search box in the portal, on Azure AD blade in left-hand side search for security in security blade you will find Conditional access policy. A conditional access policy is divided into 3 parts Assignment, Conditions, and access control.

In Assignment, you will have to select users and groups and the application on which you are applying CA policy.

You will have to select the device platform, location (trusted non-trusted), Device state, client app, and risk state in Condition.

Now in Access control, you will have to select the controls as Block or Grant in grant you can select other requirements such as require MFA or Require Compliant device or Require hybrid joined device, etc, and then click on create after validation the CA policy will be created.

To know how to create a conditional access policy please check our article “Conditional Access Policy” Also check Some AD interview Questions below.

Read More: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/conditional-access/overview

2. What is Oauth?

Answer: The OAuth protocol lets users verify their identity without having to disclose their passwords. Authorization is covered, but not authentication.

The token can be obtained by a user and given to an application to verify their identity. Tokens of this kind are commonly called bearer tokens. Using bearer tokens means third-party services can, verify the identity of a user and provide access to privileged and secure resources.

Read more:https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/fundamentals/auth-oauth2

3. Can you explain working on PTA?

Answer: Azure AD Connect has a feature called pass-through authentication (PTA) that allows for simple, on-premises authentication through an agent that communicates directly with on-premises Active Directory, validating one’s sign-on on behalf of Azure AD.

Read More: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/hybrid/how-to-connect-pta-how-it-works

4. Explain the difference between PTA and PHS?

Answer: AD interview Questions

Read more: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/hybrid/choose-ad-authn

5. What is the difference between enterprise and registered apps?

Answer: Enterprise apps blade shows global apps (from other tenants) that can be configured and used within your organization.

App Registration is mostly local apps, provided they have been registered with a unique application identifier.

6. Why do we need a registered app?

Answer: Applications are required to register in azure tenants to use the Authentication and authorization feature.

However, Authentication can be done using app secret.

7. Suppose you want your employees to be able to log in from America, not from other parts of the world, what do you implement to explain the steps?

Answer: We can use the Conditional access policy feature in azure and configure conditions based on trusted and non-trusted named locations, you can create a named location from the option named location in the conditional access policy blade.

8. If I have a hybrid joined device and it shows as pending in the portal what can be the issue and how would you solve that?

Answer: If the Hybrid device is showing as pending in the Azure portal, it is possible that the device registration has not been completed or updated, use Dsregcmd /status command and check PRT status, is primary refresh token is NO, please re-register the device and once the device gets PRT to check the status in the portal it will show correct status.

 9. If the application is on-prem and you want that to be managed on azure what will you do?

Answer: We can configure an application proxy for this, this will allow users of the cloud to login to on-prim applications. For this, we need to install and configure the Application proxy on-prem also.

Read more: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/app-proxy/application-proxy-add-on-premises-application

If the application is on-prem and you want that to be managed on azure what will you do?

Answer: We can configure an application proxy for this, this will allow users of the cloud to login to on-prim applications. For this, we need to install and configure the Application proxy on-prem also.

Read more: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/app-proxy/application-proxy-add-on-premises-application 

10. What is SSPR?

Answer: Active Directory (AD) self-service password reset (SSPR) allows users to change or reset their passwords without help from an administrator.

Read more: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/authentication/concept-sspr-howitworks 

11. How can we implement MFA or how many ways are to implement MFA?

Answer: In Azure, MFA can be implemented in three ways using conditional access policy, security default and by enabling user-level MFA.

12. How is risk determined in Azure Identity protection?

Answer: Risk is determined in azure Identity protection on the basis of anonymous IP, leaked credentials, typical travel, etc. 

13. What is the key difference between Azure AD, Azure registered and hybrid joined devices?AD interview Questions

14. What is passwordless authentication?

Answer: Passwordless authentication is the method wherein you do not need to remember your password, authentication is done by other methods like Windows hello for business, FIDO keys, or MS authenticator app.

15. Can you enable or disable MFA in bulk?

Answer: Yes, we can do this for user-level MFA from the MFA portal.

Stay tuned as we will introduce many more Azure AD interview questions in the coming weeks.

Leave a Reply